Lördag 6 dec 2014 09:30 - 16:00
Umesamiskan

Viessuoje Mujttuo

Såhkie Umeå Sameförening i samarbete med Álgguogåhtie inbjuder till konferensen i Ubmeje/Umeå den 6 december mellan 9:30–16:00.

En stillsam revolution håller på att hända med det umesamiska språket, som idag är ett av världens minsta språk. Avsaknaden av formellt godkänd ortografi, bristen på utbildningsmöjligheter och svaga stödinsatser har tvingat eldsjälarna för umesamiskans framtid att vända sig till nya lösningar. En sådan lösning är självinlärning över internet.

Under 2014 inleddes Såhkie Umeå Sameförening ett samarbete med det brittiskt baserade pedagogiska företaget Memrise. Ett grundläggande läromedel utarbetades på Memrise plattform och avtäcktes för allmänheten i juni månad. Nu arrangeras Viessuoje Mujttuo, som betyder Levande Minne, för att presentera nästa fas av detta långsiktiga arbete och för att väcka intresset för det umesamiska språkets framtid.

Vår stora gäst för dagen är Ed Cooke, minnesvärldsmästare och VD för Memrise. Andra talare är språkforskaren Mikael Vinka, Ulla Barruk Sunna, ordförande för Álgguohgåthie och Peter Steggo, minoritetssamordnare Umeå samiska förvaltning.

Vi bjuder på kaffe och fika under dagen. Föranmälan sker till oscar@sahkie.se senast 30 november. Fullständigt schema publiceras på www.sahkie.se samt skickas ut till föranmälda.

Mer info och fullt schema finns på www.sahkie.se

Lördag 6 dec 2014 09:30 - 16:00 Umeå universitet, MIT-huset

Arrangör: Såhkie Umeå Sameförening
Del av projekt: Tráhppie - samiskt kulturhus
Mer info: http:/­/­www.sahkie.se/­event/­viessuoje-mujttuo-a-digital-future-for-ume-sami/­
Kontakt
oscar@sahkie.se

Besöksinformation för Umeå universitet, MIT-huset

comments powered by Disqus
Du är här: Startsida | Kalender | Viessuoje Mujttuo