Photo: Tobias Myrstrand Leander (CC BY-NC-SA 2.0)

Regionalt samarbete och det nordliga rummet

Umeå genomförde kulturhuvudstadsåret tillsammans med de fyra nordligaste svenska länen och Sápmi (sameland). Sápmi sträcker sig genom norra Norge, Sverige och Finland och ända ut på Kolahalvön i Ryssland. Detta nordliga rum är en naturlig del av en europeisk dimension och främjar gränsöverskridande kulturmöten och långsiktiga samarbeten.

Flera av städerna i norra Sverige hade egna kontor för att driva kulturhuvudstadsåret lokalt. Det skapade nya relationer, och vi kunde även se att intresset för samarbeten mellan städerna i det nordliga rummet ökade i takt med att kulturhuvudstadsåret närmade sig. Stora projekt som till exempel River Stories inkluderade också flera städer och orter i Västerbotten och bjöd på en mångfald av händelser som utgick från det nordliga rummet.

Samarbeten över länsgränserna på det här sättet skapar inte bara spännande och fruktbara projekt, utan också möjlighet för en större publik att kunna ta del av fler aktiviteter. Bara i de fyra nordligaste länen och Sápmi-regionen bor i dag närmare mer än 2,3 miljoner människor.

Nordliga rummet

Under kulturhuvudstadsåret hände naturligtvis massor med saker även utanför Umeå och för att underlätta för besökarna fanns det en karta på webben där besökarna kunde klicka sig vidare. De kommuner som fanns med var Bjurholm, Dorotea, Härjedalen, Härnösand, Lycksele, Malå, Nordmaling, Norsjö, Piteå, Robertsfors, Skellefteå, Sorsele, Storuman, Sundsvall, Vilhelmina, Vindeln, Vännäs, Åsele, Örnsköldsvik och Östersund.

Culture and Cities
Culture and Cities – The Umeå University Workshop är ett nätverk av forskare från olika ämnen vid Umeå universitet som intresserar sig för kulturens betydelse för och dess inverkan på samhällslivet och städers utveckling. Läs mer om Culture and Cities

nordliga4

Foto: Tobias Myrstrand Leander (CC BY-NC-SA 2.0)

Du är här: Startsida | Om Umeå2014 | Regionalt samarbete och det nordliga rummet