invigningshelgen toppbild_750

Invigningshelgen

I tre hela dagar invigdes Umeå som europeisk kulturhuvudstad. Mörker blev ljus. Snön brann. Gator och torg pulserade och i hjärtat av Umeå möttes människor från hela världen. 

Under helgen 31 januari till 2 februari invigdes kulturhuvudstadsåret 2014. Höjdpunkten för firandet blev invigningsceremonin Burning Snow ute på Umeälven som lockade till sig omkring 55 000 besökare. Umeåbor samsades med digniteter och gäster från hela Europa för att bevittna startskottet för kulturhuvudstadsåret. Curator för helgens aktiviteter var Tina Eriksson Fredriksson.

burningsnow250_2Burning Snow

Burning Snow var den officiella invigningsceremonin för kulturhuvudstadsåret. Ceremonin ägde rum på på Umeälven som en koreograferad folkfest med ljus, musik sång och rörelse. Uppskattningsvis 55 000 besökare kom till showen.

cityofwinter250City of Winter

City of Winter såg till att fylla invigningshelgen med konstverk av snö, is, eld och video. Umeå bytte skepnad och överallt erbjöds konstnärliga och medskapande händelser. Brinnande ispelare, snöslott och stora brasor var bara några av de saker som mötte besökarna.

litcity250Lit City

Lit City lyste upp Umeå på ett helt nytt sätt under invigningshelgen. Byggnader och händelser ljussattes och en laser sköt genom Umeå. Rådhusesplanaden och centrum stod i glöd med sin nya ljussättning.

sapmitoday250Sápmi Today

Umeås hjärta, Rådhustorget, genomgick en total förvandling under invigningshelgen. Sápmi Today gjorde om torget till en samtida och futuristisk samisk plats med långkok, samtal och gäster från Jordens avlägsna hörn.

soundscapes250Soundscapes

Soundscapes tonsatte partier av invigningshelgen och gav Umeå ett nytt ljudlandskap. Från en specialformad container på Rådhusesplanaden strömmade musik som pulserade genom staden. Allt skapades live av musiker från det elektroniska musikfältet.

umeatoday250Umeå Today

Rådhusesplanaden förvandlades till en enda lång och samlande scen. Skuggspel, midvinterboule och jättebroderi övertog gatan, där stora brasor spred värme i vinterkylan. Här gick det att slå sig ner och betrakta allt som hände – eller delta själv.

wordsneeded250Words Needed

Språket fann nya vägar genom Words Needed, ett fascinerande textkonstverk där rörliga texter projicerades på snöväggar. Internationella konstnärer samarbetade för att belysa rätten till att använda och utveckla sitt språk. Ett kollektivt verk som lät dig känna ordets makt.

Men det var inte allt!
Samtliga evenemang under invigningshelgen kan ses i efterhand i vår evenemangskalender:

>> Fredag 31 januari
>> Lördag 1 februari
>> Söndag 2 februari

Du är här: Startsida | Om Umeå2014 | Invigningshelgen