Förberedelseblogg

Tiden innan invigningshelgen var oerhört hektisk och det arbetades in i det sista. Här nedanför finns en del av förberedelsearbetet samlat.

Fredag 31 januari, 2014

sapmitoday horn
Torget smyckas med bland annat en ring av renhorn. Festen kan börja. Foto: Fredrik Larsson

 

Onsdag 29 januari, 2014

Fotograf Håkan Larsson Snöväggarna slingrar sig fram längs Rådhusesplanaden. Foto: Håkan Larsson.

forskolebarn_foto_madelene_edlund_710 Nyfikna förskolebarn studerar byggnationerna. Foto: Madelene Edlund.

Ett mejl ramlade in från Madelene Edlund, curator för Umeå Today:

”Jag har inte twitter eller så, men om jag hade skulle berätta om dagens fin-ögonblick 🙂
Gick förbi snöskulptörerna från Petrosavodsk på Rådhusesplananden. Utanför stängslet stod en  grupp förskolebarn och följde intresserat arbetet. Genom stängslet sträcktes en hand ut och barnen fick ta emot ett hjärta i den klaraste is, att ta med hem.
– Thank you, thank you, thank you sa små barnröster.”

 

Måndag 27 januari, 2014

invblog 19 torget Snön har börjat fördelas på Rådhustorget, som under helgen kommer vara förvandlat till en samisk mötesplats.

– Förberedelserna och förvandlingen av Umeå stadskärna är i full gång. Allt går enligt planerna och jag känner mig enormt glad och stolt över att få vara med i denna fantastiska invigningshelg!
Fredrik Johansson, projektsamordnare för helgen

 

Fredag 24 januari, 2014

invblog 17 umeatoday1 invblog 18 umeatoday 2

Här slungas snö i formar, snö som skall bli till höga väggar. Väggar som skall hålla upp stora broderiramar i stålnät. Broderier som skall göras på tre nät av tre inbjudna grupper (Brodeirakademin, Hamnmagasinet/Ungdomens Hus och Osytt) och så tre nät till dig, dig och dig, alla som vill och är på plats. En vecka kvar till invigningen av kulturhuvudstadsåret och Umeå Today kommer mer och mer på plats.
Madelene Edlund, producent

 

Torsdag 23 januari, 2014

invblog 16 snöbyggen
Snöväggarna som är del av City of Winter-utsmyckningen börjar torna upp sig längs Umeås gator.

För den som rör sig i centrala Umeå märks det nu tydligt att något stort är på gång. Massiva, meterhöga väggar av snö reser sig på flera håll längs gatorna. Snöborgen Aurora på Renmarkstorget håller också den sakta men säkert på att ta form. Umeå smyckas inför tre dagar fullproppade med aktiviteter som kommer att märkas rejält. Det här vill ni inte missa!

 

Tisdag 21 januari, 2014

invblog 15 svenfredrikTvå konstnärliga ledare inspekterar scenområdet på Umeälvens is. Fredrik Lindegren från Umeå2014 och Sven Sören Beyer från phase7 Berlin.

Projektledningen för Umeå2014 har med hjälp av en oberoende konsult gjort en noggrann mätning av scenområdet ute på Umeälvens is. Resultatet är att isen är tillräckligt tjock för en fullskalig invigningsceremoni och det innebär med andra ord grönt ljus för Burning Snow i sin ursprungliga form!

 

Söndag 19 januari, 2014

invblog 14 phase7ice
Steffen Fuchs (en av de teknikansvariga hos phase7) anlände till Umeå under söndagen. phase7 klev ut på isen för första gången för kalibreringsarbete och lasermätning för scenytan.

 

Lördag 18 januari, 2014

invblog 13 balettakademien

I dag inledde koreograf Lydia Klement från phase7 repetitionerna med 100 dansare från Balettakademien i Umeå. Lydia startade övningarna med orden ”Open all your senses that you get to feel your neighbour”.
Till toner från ”Addeboy vs Cliff”, som producerat musiken särskilt för Burning Snow, fick eleverna lära sig första delen av koreografin.

 

Fredag 17 januari, 2014

invblog 11
Jule Kauert t.v. och Liza Wiegand från vårt produktionsbolag Phase7 ska se till så allt flyter enligt upplagt schema.

invblog 12
Allt fler intressenter samlas för möten om den stundande stora festen under invigningshelgen i Umeå den 31/1-2/2 2014

Avgörandets stund närmar sig obönhörligen. Deadline för slutgiltigt beslut om isen, dess hållfasthet, vad vi kan nyttja ytan till, vikter och placering ska tas inom kort. Sedan vet vi vad som gäller. Vi tror oss klara de hårt ställda säkerhetskraven och få köra enligt vår ursprungliga plan för invigningsceremonin Burning Snow lördagen den 1 februari 2014 kl. 17.00. Nu vill alla ha klarhet; från hovet, länsstyrelsen, säkerhetspolisen, kommunen, brandkåren, artisterna, musikerna, teknikerna, publiken m.fl. oss själva inräknat förstås. Möten avlöser varandra. Verkligheten gör sig allt mer påmind. Nu är det bara dagar kvar.
Nils-Henrik Sikku

 

Onsdag 15 januari, 2014

Naturen jobbar för oss just nu

Nu har vi återtagit det vi förlorade under värmeböljan under jul och nyår. Sakta men säkert ökar isens bärighet med hjälp av speciella pumpar som sprider vattnet ut på området och naturens eget bidrag ska heller inte underskattas. Intresset för isen håller i sig. TT har varit här på förmiddagen för reportage och foto. Sparken – den nordliga konstruktionen för färd här uppe kommer väl till pass under förflyttning på isen.
Nils-Henrik Sikku

invblog 09 nh Nils-Henrik Sikku på Umeå2014 övervakar förstärkningsarbetet.

invblog 10 ry Isbyggarna Göran Gunnarsson och Jimmy Fjällström jobbar tålmodigt med skapande av underlaget för invigningsceremonin Burning Snow.

 

Tisdag 14 januari, 2014

invblog 06
Ars Electronica Futurelab från Linz, Österrike (som för övrigt var Europeisk kulturhuvudstad 2009) är här i dag för att testflyga sina radiostyrda quadrocoptrar och mäta in festplatsen digitalt inför Burning Snow.

invblog 08 IceCrew
Dessutom arbetar vårt outtröttliga isteam från Röbäcks Ytbehandling AB vidare med att spendera långa kalla timmar utomhus med att förstärka isen.

– En superdag. Det har varit högt till tak hela förmiddagen. Solen gör sitt till men kylan håller i sig. Isen byggs på med god hjälp vår samarbetspartner Röbäcks ytbehandling AB från Holmsund. Arbete pågår så vi avvaktar med mätningar ett tag. Det går åt rätt håll.

Nils-Henrik Sikku

 

Måndag 13 januari, 2014

20140113 is_710

Kyla är bra men snö är det inte

Vi slapp den stora ”snökanonen” som drabbade Bureåtrakten med 30-50 cm nysnö på fredagen. Tack och lov får man lov att säga. För hade massan ramlat precis på Umeälven is där vi planerar hålla själva invigningsceremonin hade det inte varit kul. Snö väger som bekant en hel del och snabbt hade vi fått tonvis på isen. Nu har vårt isteam fått bygga på den försvagade isen under helgen och dagen. Kyla jobbar för oss och det ser allt bättre ut. Vi  räknar med att kunna göra en mer grundlig mätning av isens tjocklek i morgon tisdag. Vi håller tummarna.
Nils-Henrik Sikku

 

Fredag 10 januari, 2014

Isansvarige och projektledaren Nils-Henrik Sikku kommer att ge oss (nästan) dagliga uppdateringar om vad som sker på plats och med isen på Umeå älv och den snö som alla väntat på i månader. Här är den första rapporten.

20140110 is_710

Vintern kom – äntligen kan vi andas ut!

nhsikku

Vad vi har väntat, våndats och hoppats. Isen har sakta luckrats upp under dagar med regn och vårliga plusgrader i veckor. Aldrig förr har vi följt väderrapporterna så noggrant som nu. Prognoserna har studerats i detalj  i Berlin, Österrike, Norge, Finland, Sverige, Sápmi, Stockholm och Umeå med omnejd. Media har jagat oss med ständiga frågor om Plan A, B och C, folk har ifrågasatt upplägget med invigningsceremoni på is ”som inte finns”. Idag kan vi andas ut. Naturen har bestämt sig för att hjälpa i stället för att stjälpa. Den riktiga vinterkylan är här för att stanna. Tack naturen!

 

 

Onsdag 8 Januari, 2014

20140108 inspelning Henrik Oja, en av de som regisserar och komponerar musiken till Burning Snow spelade in Åsa Simmas röst idag. Hon har skrivit de ord som publiken kommer att höra i de berättande delarna av invigningsceremonin. Regissör Sven Beyer tittade även in under inspelningen.

 

Lördag 15 december, 2013

invblog 03 audition Umeå2014 har tidigare sökt efter nio moderna yrkesverksamma dansare för deltagande i invigningsceremonin Burning Snow. Totalt deltog personer från hela Sverige i helgens uttagning och första repetition, under ledning av phase7.

invblog 04 audition

Måndag 9 december, 2013

invblog 01 isFör att säkerställa att isen på Umeälven håller under den officiella invigningstimmen har vårt ”isteam” börjat förstärkningsarbetet genom att pumpa vatten upp på den befintliga isen. Det första delmålet på 30 cm har redan uppnåtts.

 

invblog 02 musikHenrik Oja, Ulla Pirtijärvi och Christian Steinhäuser i full färd med att förbereda musiken.

Du är här: Startsida | Om Umeå2014 | Invigningshelgen | Förberedelseblogg