Image for ”Norrbyskärsteatern”

Norrbyskärsteatern

Hörnefors kulturförening vill belysa Norrbyskärs historia genom att skapa en musikburen berättarteaterföreställning under kulturhuvudstadsåret.

Berättarteaterföreställningen är planerad att äga rum på Norrbyskärs museum vid ett flertal tillfällen under sommaren 2014. Tanken är att teatern även ska kunna uppföras efter 2014, som ett sätt att locka fler besökare till ön. Teaterföreställningen kommer att handla om samhällets framväxt på Norrbyskär.

– Delar av Norrbyskärs historia riskerar att försvinna allt eftersom den befolkning som levde där går ur tiden. Vi vill göra en historia tillgänglig på ett lättsamt sätt och hoppas att detta ska bidra till att bevara miljön och hålla den levande, säger Astrid Ahl, Hörnefors kulturförening.

Projektet riktar sig dels till boende i Umeåregionen och turister, men även till ungdomar som besöker ön i samband med olika typer av lägerverksamhet. En samarbetspartner till projektet är Hörnefors församling och förhoppningen är att även kyrkans ungdomar ska medverka i teaterföreställningen.

Förstudiefasen till projektet fick Kulturskjutsen från Umeå2014, för att bland annat lösa logistiska frågor och ta fram ett manussynopsis.

Norrbyskär är en ö i Västerbottens skärgård där Europas största ångdrivna sågverk byggdes av Mo & Domsjös VD Frans Kempe 1895. Han skapade ett mönstersamhälle för arbetarna med kyrka, skola, affär, bostäder. År 1952 lades Mo ångsåg ned. Sedan 1980-talet är Norrbyskär en sommaridyll och ett uppskattat turistmål. Syftet med berättarföreställningen är att öka kunskapen om Norrbyskärs historiska och kulturella miljö.

Arrangör: Hörnefors kulturförening
Kontakt Astrid Ahl
astrid_ahl@yahoo.com
0920-20233, 070-2930888

comments powered by Disqus
Du är här: Startsida | Projekt | Norrbyskärsteatern