Image for ”Queering Sápmi”

Projektets aktiviteter:

HBTQ-rättigheter

Queering Sápmi

Det samiska perspektivet saknas i hbtq-världen och hbtq-perspektivet saknas ofta inom samiska organisationer. Det vill projektet Queering Sapmi – Livsberättelser från en minoritet i en minoritet ändra på.

Under 2011-2013 har Saminuorra, den största, samiska ugdomsorganisationen för samiska ungdomar och den enda på svensk sida, drivit projektet Queering Sapmi. Projektet startades för att komplettera och nyansera bilden av samisk identitet och utgick från rapporter som visade att det är svårare att vara samisk hbtq-person än icke-samisk, både bland samer och icke samer. Syftet är att, långsiktigt, stärka den samiska hbtq-rörelsen och arbetet med ett samiskt queer-perspektiv i Sápmi.

Aktiviteterna under Umeå2014 handlar om att säkerställa en queersamisk representation och synliggöra queersamiska konstnärliga och kulturella uttryck. Lyfta in det samiska i de queera programpunkterna och det queera i de samiska programpunkterna.

På programmet står samarbete med Samiska veckan, MR-dagarna, Umeå Pride, utställningar, föreläsningar och berättarkvällar. I samarbete med organisationen Lesbisk makt och Queerförvaltningen arrangeras i september 2014 en ”lesbisk stuga” på Rådhustorget i Umeå där lesbisk konst, identitet och lesbiska berättelser synliggörs och skapas.

Här hittar du boken
www.qubforlag.se

Arrangör: Sáminuorra
Mer info: http://queeringsapmi.com/
Kontakt Elfrida Bergman
elfrida@sirkla.se
070-938 14 75

comments powered by Disqus
Du är här: Startsida | Projekt | Queering Sápmi