Image for ”Tokyo Style Umeå2014”

Projektets aktiviteter:

Tokyo Style Umeå2014

Intresset för japansk kultur bara växer i Sverige. Från Umeå reser unga människor och utbildar sig i allt från dataspelsmusik till arkitektur. Många väljer att resa till Tokyo som är en smältdegel av nya ideer och gamla traditioner, sida vid sida. I Tokyo lever allt samtidigt. Tokyo Style kan inspirera lokala kreatörer och institutioner, stärka utbytet och skapa goda kontakter med Japan under 2014. Design, arkitektur, trädgårdskonst, mode och andra kulturområden kommer att gestaltas på olika sätt i projektet. Tokyo Style består av fyra helt olika publika delar:

  • En specialupplaga av tidningen FORM med Japan-Sverige tema ges både ut i Tokyo och Umeå.
  • Tokyo Style inleds med PechaKucha night den 7 februari med ett brett startfält av både lokala och internationella kreatörer. Intressanta idéer formuleras i kortkorta presentationer. Hela grundidéen som skapades i just Tokyo av arkitektduon Klein-Dytham, stärker och utvecklar det offentliga samtalet. Fyra PechaKucha nights med olika teman genomförs under kulturhuvudstadsåret.
  • I samarbete mellan  designentreprenören Teruo Kurosaki, skapas  en mossträdgård. Japanska Komatsu Prefecture och Komatsu Forest är viktiga aktörer. Mossträdgåden, som är en lågmäld, poetisk form av kultivering, utformas av en japansk trädgårdsarkitekt tillsammans med lokal kompetens på en utvald plats i Umeå. Läs mer om den japanska mossträdgården och de två arkitektoniska verken Koja.

Svensk Form samordnar genomförandet av delprojekten i samverkan med lokala och japanska aktörer.

Arrangör: Svensk Form
Kontakt Anna Sjöberg
Projektledare
0701757540
anna.sjoberg@umea.se
Ewa Kumlin
08-463 31 39
ewa.kumlin@svenskform.se

comments powered by Disqus
Du är här: Startsida | Projekt | Tokyo Style Umeå2014