Straight Edge

Umeå Hardcore Arkiv

Umeås hardcorescen under 1990-talet var starkt förknippad med djurrättsrörelsen och levnadsparollen Straight Edge. Rörelsen satte Umeå på kartan både nationellt och internationellt och i frontlinjerna fanns en rad band så som Refused, Abhinanda och Separation Ryktet om Umeå som musikstad som lever kvar än idag.

2011 startade Folkrörelsearkivet i Västerbotten ett projekt för att dokumentera rörelsen, med syfte att skapa ett forskningsunderlag och samtidigt tillfoga en tidigare saknad del av Umeås kultur- och folkrörelsehistoria till arkivet.

I dag består arkivet av drygt 3000 fotografier, 200 filmer, 600 tidningsklipp, en mängd affischer, fanzines och kläder.

Delar av samlingen kan nås på umeahardcorearkiv.se. För den som vill titta närmare på arkivet i fysisk form kan besöka lokalerna på Gammlia i Umeå.

Under 2014 ska Folkrörelsearkivet i Västerbotten genomföra utställningen Umeå Hardcore – en utställning om hardcorens huvudstad i Umeå Gitarrmuseums lokaler.

Projektet fick även en Kulturskjutsen i november 2011 för att bland annat anordna en filmvisning  med material från arkivet.

Nyheter om detta projekt
Juni 2013: Utställning om hardcorens huvudstad
Maj 2013: Hardcore gjorde Folkrörelsearkivet i Västerbotten till Årets arkiv
Januari 2012: Lyckat kulturskjutsarrangemang om hardcore

Bilden: Dennis Lyxzen / Refused live i Berlin 1998 (foto: Flickr user bhrgero, Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic, CC BY-NC-SA 2.0)

Arrangör: Folkrörelsearkivet i Västerbotten
Mer info: http://www.umeahardcorearkiv.se/
Kontakt Tel: 090-713030
E-post: info@folkrorelsearkivet.se

comments powered by Disqus
Du är här: Startsida | Projekt | Umeå Hardcore Arkiv