Digital guidebok

UmepediA

Umepedia är ett projekt som handlar om att skapa Nordens första så kallade Wikipedia-stad. Projektet sätter Umeå på den digitala kartan genom att förbättra Umeå-relaterade artiklar på olika språk på Wikipedia. Skyltar med QR-koder vid Umeås sevärdheter kopplar samman den digitala med den fysiska världen och tar dig till artiklarna på det språk du har inställt på mobiltelefonen. Genom projektet kan fler personer än någonsin ta del av stadens historia och kultur.

Genom projektet ska det bli enklare för internationella gäster att lära sig mer om Umeås kultur på andra språk än svenska. Målgruppen är bred och omfattar bland annat unga, turister och invandrare. Personer med läs-/synsvårigheter kan med hjälp av gratisappar enkelt få texten uppläst, vilket är omöjligt med en vanlig skylt.

Initiativtagare till Umepedia är den ideella föreningen Wikimedia Sverige som är stödförening till Wikipedia. Hjälp oss att göra detta fantastiska projekt genom att delta i våra skrivstugor och vår skriv- och fototävling som vi kommer att arrangera under 2014. På så sätt kan du vara med och bidra och forma innehållet på Wikipedia, världens sjätte mest använda webbplats. Vi är också tacksamma om du sprider information om projektet!

Alla vinner på ett bättre Wikipedia, så besök oss på www.umepedia.se och se hur du kan bidra.

Projektet har fått Kulturskjutsen av Umeå2014.

Nyheter om detta projekt:
April 2013: Mobilen blir faktabok om Umeå

Arrangör: Wikimedia Sverige
Kontakt John Andersson
john.andersson@wikimedia.se
073 - 396 51 89

comments powered by Disqus
Du är här: Startsida | Projekt | UmepediA