Publicerat 14 juni, 2012

Stor vävmässa i Umeå 2014

Var tredje år arrangerar Svenska Vävrådet en stor vävmässa på olika platser i Sverige. Nu är det klart att vävmässan hålls i Umeå under kulturhuvudstadsåret 2014.
– När det gäller Umeå föll alla bitar på plats, säger Kerstin Askert, ordförande i Svenska vävrådet.

Tidigare mässor har lockat mellan sex och tiotusen personer och väcker stort intresse även internationellt, med utställare och besökare från Europa och resten av världen. Att valet föll på Umeå för mässan år 2014 var ingen slump.

– Det var dags att förlägga en mässa norrut och Umeå känns både nytt, annorlunda och spännande och det faktum att Umeå är kulturhuvudstad under mässåret gjorde inte saken sämre. Intresset för vävning och hemslöjd är stort i Västerbotten och Norrbotten och det finns många platser omkring Umeå som skulle passa utmärkt som utflyktsmål, säger Kerstin Askert, ordförande i Svenska Vävrådet.

Samarbetspartner till vävmässan är Västerbottens läns hemslöjdsförening.

– Vi är väldigt glada att Vävrådet valt att förlägga vävmässan i Umeå. Mässan har aldrig anordnats i norra Sverige tidigare och det passar ju perfekt under Kulturhuvudstadsåret. Vi hoppas på mycket folk och att mässan ska ge en prägel av norra Sverige, säger Kristina Ersviken, länshemslöjdskonsulent på Västerbottens läns hemslöjdsförening.

Den tre dagar långa vävmässan kommer att äga rum 18-20 september på Nolia, den största anläggningen för mässor och konferenser i norra Sverige. Förutom försäljning blir det utställningar, föreläsningar och workshops, samt bussutflykter till slöjdare och textilhantverkare.

– Var vet vi inte ännu, det kommer föras en dialog med våra samarbetspartners. Men att få ta del av samiskt hantverk vore fantastiskt, både för oss arrangörer och för besökarna, säger Kerstin Askert.

Foto: Barbro Frimodig. Mormorsväven är vävd av Vävrådets stipendiat Maria Lidström när hon var praktikant hos textilkonstnär Barbro Frimodig i Vallen, Lövånger. Orginalet har vävts av Barbro Frimodigs mormor.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Stor vävmässa i Umeå 2014