rynell1

Publicerat 13 februari, 2014

Elisabeth Rynell får Sara Lidman-priset

Poeten och romanförfattaren Elisabeth Rynell tilldelas 2014 års Sara Lidman-pris ”för sin omisskännliga ton och ett lyckosamt växelbruk mellan genrer där hon levandegjort en komplex norrländsk erfarenhet”. Priset delas ut under Sara-dagen den 29 mars 2014 på Västerbottens Museum under rubriken ”Sara och sam-vettet”.

– I förra årets essäsamling Skrivandets sinne träder den politiska Rynell fram tydligare än någonsin, utmynnande i en glödande plädering för litteraturen som motståndskraft, skriver Sara Lidman-sällskapet i ett pressmeddelande.

”Sedan debuten 1975 har Rynells författarskap uppvisat ett lyckosamt växelbruk mellan lyrik, romaner och debattprosa. Med en omisskännlig rynellsk ton, lika sinnlig som jordad i det vardagliga, har hon i dikter och berättelser levandegjort en komplex norrländsk erfarenhet, med rotfästen i historiska och samtida landskap. Hennes skrivande försiggår i de ”bortomnära” rummen mellan ord och människa, mellan plats och berättelse, mellan kärlek, liv och död. I sin senaste bok, essäsamlingen Skrivandets sinne (2013), träder Elisabeth Rynell fram som en ”rasande kvinna” – i kärleksfullt samspråk med vännen Sara Lidman. I Lidmans anda framför Rynell en glödande plädering för litteraturen som motståndskraft i en tid där fulhetens kalhyggen breder ut sig i skog och språk. Mot fulheten ställer hon kärleken och den sköra, starka språklyckan, vunnen bara genom ständig kamp.”

Sara Lidman-dagen
Priset utdelas vid Sara-dagen lördag 29 mars 2014 på Västerbottens Museum. Årets Sara-dag har temat ”Sara och sam-vettet” och handlar om motstånd, solidaritet och Byn i Världen. Under dagen deltar även glaskonstnären Monica Edmondson och visar verket 100 Migratory, konstnärsduon FA+ berättar om skapandet av Saras Tankegång i Umeå, Marie Persson och Erik Danielsson samtalar om minerallagar och gruvkamp samt Annelie Bränström-Öhman som talar om ”Sam-vettet” i Saras tankar och verk. Pristagaren Elisabeth Rynell håller själv ett anförande i samband med utdelandet av priset. Biljetterna till dagen släpps den 11 mars.

Sara Lidman-priset har instiftats av Sara Lidman-sällskapet för att hedra författarens minne. Vid den första utdelningen av priset ifjol tillföll det journalisten och författaren Lawen Mohtadi för boken Den dag jag blir fri om Katarina Taikon. I prisets anda ligger att det är själva utmärkelsen som ger prestige. Priset består av en symbolisk gåva, en Lidman-inspirerad skulptur av Jögge ”Surolle” Sundqvist. Dessutom får pristagaren möjlighet att tillbringa en vecka på Lidmangården i Missenträsk i norra Västerbotten.

Foto: Elias Österberg / Albert Bonniers Förlag

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Elisabeth Rynell får Sara Lidman-priset