The Glass House. Photo: Andreas Nilsson

Glashuset

Glashuset på Rådhustorget är till för att synliggöra de krafter som tillsammans formar kulturhuvudstadsåret.

Grunden i Umeås kulturhuvudstadssatsning är medskapande. Det innebär att alla ska kunna skapa och påverka det kulturella innehållet före, under och efter kulturhuvudstadsåret. Glashuset står mitt på Rådhustorget i centrala Umeå och är till för att synliggöra de krafter som tillsammans formar kulturhuvudstadsåret. I Glashuset kan föreningar och kulturaktörer visa upp och marknadsföra sin verksamhet helt utan kostnad och det passar utmärkt för exempelvis musik, teater, dans, utställningar eller workshops.

Glashuset får även användas av organisationer, kommuner och föreningar i regionen, andra kulturhuvudstäder i Europa samt Umeås vänorter. Intresset för att disponera huset är stort och eftersom huset är en del i det långsiktiga arbetet fram till 2014, prioriteras föreningar och organisationer som vill arrangera aktiviteter som stärker kulturhuvudstadssatsningen.

Bakgrunden till Glashuset
Den fysiska utformningen av Glashuset var en medskapande process som leddes av Carl Arnö och Emma Karlsson, Umeå kommun. Personer som var delaktiga i formgivningsprocessen är Theresa Berg och Johannes Sjödin, industridesigners i Umeå, Olle Salomonsson, inredningsarkitekt i Umeå, samt Catharina Henje, Linda Bogren och Mikael Wiberg, forskningsavdelningen vid Designhögskolan. Det slutgiltiga förslaget ritades av Lars Rosenberg, tel 0760-257053. Delar av den tekniska utrustningen i Glashuset sponsras av företaget Mindspace Group AB i Umeå.

LARSROSENBERG

Du är här: Startsida | Engagera dig | Glashuset