Lördag 13 dec 2014 19:00 - 20:14

Northern Light

I år blir det ingen vanlig Luciadag i Umeå. Northern Light är en färgsprakande show som bland annat kommer att innehålla ljusprojektioner med Rådhuset som fond, men även artister från både Umeå, Sápmi och övriga Sverige. Medverkar gör bland annat Seinabo Sey, INVSN, Kitok, Caotico, Maxida och Mimie Märak, Katarina Barruk och Svante Henryson, med flera. Northern Light är ett multikonstverk grundat på gränsöverskridande berättelser i tal, ljud, bild och rörelser.

Kvällen är även en överlämning till de två kommande kulturhuvudstäderna, Mons i Belgien och Plzen i Tjeckien, som har representanter på plats under kvällen.

Avatarkvartetten sätter stämningen från klockan 18.30
Avatarkvartetten bildades 2005 och består av musiker ur NorrlandsOperans Symfoniorkester. Kvartetten har under åren etablerat sig som en professionell ensemble som verkar både lokalt och regionalt med en bred spännvidd i repertoaren. Kvalitet, flexibilitet och tillgänglighet är några av ledorden och kvartetten medverkar i många olika sammanhang – från klassiska konserter och jazzfestivaler till mindre sammanslutningar och privata arrangemang.

northlight_seynabosey      invsn2      northlight_kitok      northlight_kraja      northlight_svante

Seinabo Sey
Seinabo Sey är ett av årets stora genombrott. I en tid när allt färre artister tar tillfället i akt att förmedla tydliga budskap vill Seinabo Sey tala till lyssnaren med stora ord. ”Younger”, hennes första singel i samarbete med producenten och låtskrivaren Magnus Lidehäll, är en explosiv poplåt med en makalös sånginsats och en ojämförligt sofistikerad och modernproduktion som visar varför Sverige är ett av de ledande länderna inom popmusik. Lyssna på låten Younger.

INVSN
INVSN (tidigare Invasionen) går sin egen väg utan att snegla på rådande trender. Budskapet är tydligt: Ta frustrationen, missuppfattningarna och hatet och omvandla till styrka och energi. De har släppt tre fullängdsalbum, det senaste även på engelska. Sedan förra hösten har bandet gjort över 110 spelningar över hela världen. Från Havanna på Kuba till Los Angeles till Budapest och Jyväskylä i Finland. Lyssna på låten Down In The Shadows.

Kitok
Kitoks musik handlar om att släppa taget. Att i hämningslösheten hitta nyckeln till ett uttryck som låser upp allt. Det är streetkultur, punk, hiphop, flimrade VHS-filmer, internets anarkistiska estetik, ångest, humor och samiskt arv sammansmält i en rent virtuos uppvisning i respektlöst låtskrivande. I våras släpptes debutsingeln ”Sista utposten” som sedan följdes av ”STHLM City och tredje singeln ”Paradise Jokkmokk”. Under sommaren 2014 har Kitok turnérat land och rike runt och spelat på festivaler som Storsjöyran, Siesta och Kirunafestivalen. Lyssna på låten Paradise Jokkmokk.

Kraja
Vokalkvartetten Kraja består av fyra sångerskor från Umeå. Gruppens kännetecken är deras unika harmonier och klanger sprungna ur folksången. De har med sina tolv år på scenen blivit något så ovanligt som unga veteraner inom svensk folksång. Genom åren har gruppen framträtt och trollbundit publik både lokalt så som utanför Sveriges gränser och under år 2014 är det nu en ny skiva som står på att-göra-listan för gruppen. Produktionen kommer att se dagens ljus under våren 2015.

Svante Henryson
Svante Henryson har, alltsedan han som 19-åring trädde i tjänst i Oslo Filharmoniska Orkester, arbetat på högsta internationella nivå inom både rock, jazz och klassisk musik och är känd som en virtuos på både kontrabas, cello och elbas. Han är även tonsättare med symfoniska verk, kör- och kammarmusik på verkslistan. Som både kompositör och improvisatör rör han sig obehindrat inom ett osedvanligt stort musikaliskt spektrum med sina tre instrument, vilket den långa listan på kända samarbetspartners vittnar om. Svante tilldelades Jazzkatten som Årets Musiker 2014.

marakx      northlight_caotico      northlight_katarinabarruk      bergstrom      isaksson

Maxida och Mimie Märak
Maxida Märak är musiker, skådespelerska och konstnär. Hon gör det samiska historieberättandet i nytappning och tar jojken till en ny nivå när den lyfter taket tillsammans med hihop-trance-housefeeling, som hon varvar med att spotta ut rimes i form av svidande raptexter. I höst är hon aktuell med filmen ”Glada hälsningar från Missångerträs”’. Mimie levererar tankar i klockren poesi, uttrycksfullt, känslosamt och svår att värja sig mot. Hon är silvermedaljör för andra året i rad i SM i Poetry Slam, som i år avgjordes i Umeå. Hon skriver även krönikor och manus. Lyssna på låten Mitt största fan.

Caotico
Umeåbaserade electropopbandet Caotico är äntligen tillbaka med nytt material. Caoticos charmigt 80-talsdoftande synthmelodier erövrade våra hjärtan, öron och spellistor när hyllade debutalbumet Sunrise Confessions kom för två år sedan. Prognoserna säger att Caotico är Umeås nästa stora popband, och vi har alla skäl att tro att deras tid är nu. Lyssna på låten Bad Heart.

Katarina Barruk
Katarina Barruk är en umesamisk artist bosatt i Umeå som berör med sin egenskrivna musik där jojken har en central del. Hon utnämndes till Årets unga samiska konstnär vid Riddu Riddu år 2012.

BATTLE OF THE NORTHERN LIGHT
Anette Bergström och Jakob Isaksson

Anette Bergström
Anette Bergström har tränat Wushu de senaste 7 åren och tävlat för det svenska wushu landslaget sedan år 2010. 2013 spenderade hon i Kina för att studera Wushu på Beijing Sport University och fick där möjlighet att delta i flera tävlingar, shower och filmer. Anette var senast med i Elektra där det var ”gamen” som gestaltades.

Jakob Isaksson
Jakob Isaksson är dansaren som gav upp sin karriär för att bli elev till en mästare på ett heligt berg i Kina. Nu är han tillbaka i Sverige efter 3års heltidsstudier inom kungfu och kinesisk kultur och jobbar på Kungliga Operan som kungfu-dansare och huvudinstruktör för Wudang Pai Sweden. Jakob har tävlat och uppträtt med några av kinas bästa Kungfu-utövare i ”Guang Zhou Sports University Wushu Team” och har bland annat ett VM Silver och VM Brons i Traditionell Kung Fu. I juni 2013 tog han med stor marginal tre guldmedaljer i 4th Madrid International Wushu Competition.

morgan      maline      emsing      stenoberg      jonna

DRUMBOUTIQUE
Umeå med omnejd har genom åren fostrat många fantastiska trummisar och slagverkare. I samband med Umeå2014:s sista stora show Northern Light den 13 december har Morgan Ågren, som 2010 hamnade på första plats i Modern Drummers läsaromröstning i kategorin ”fusion”, fått i uppdrag att leda några av dem i ett unikt samarbete. Vi har även adderat Norrbottensglans i form av Jonna Löfgren.

Morgan Ågren
Morgan Ågren började spela trummor när han var fyra år och är idag en Grammyvinnande musiker på båda sidorna Atlanten. Han började uppträda redan i sjuårsåldern och slog sig så småningom ihop med den tioårige, blinde keyboardspelaren Mats Öberg. I slutet av tonåren hade ryktet om deras talang spridits så pass att de blev inbjudna av Frank Zappa att delta i några projekt i USA. Idag har Mars/Morgan Band en hänförd publik i Europa, Asien och USA. Morgan hamnade 2010 på första plats i Modern Drummers läsaromröstning i kategorin ”fusion”.

Malin Ernestad
Malin Ernestad, född och uppvuxen i Umeå, började spela trummor som nioåring och startade sitt första band Firestars i samma veva. Sedan dess har hon spelat i otaliga konstellationer. Idag jobbar Malin som verksamhetsutvecklare i musikföreningen upSweden och jobbar där även med mångfalds- och jämställdhetsfrågor. I nuläget består musicerandet främst av ett duosamarbete med brorsan Victor som de valt att kalla A Bigger Boat, samt inhopp som slagverkare, trummis och sångerska när tillfälle ges.

Micke Emsing
Micke Emsing är född i Umeå 1980, har spelat musik sedan 1992 och upptäckte congas 1994. Under sin karriär har han spelat med bland annat Jonas Knutsson, Amadhu Jah, Mats & Morgan, The Facer, State Cows, Roger Pontare, Tim Hagans, Samuel Ljungbladh, Lisa Miskovsky, Ronny Eriksson och Slow Fox. Han har också lånat ut sina ljud till Toontracks EZDrummer och Superior Drummer. Idag jobbar han som lärare och driver Studio Bom Día.

Sten Öberg
Sten Öberg är jazzmusikern som medverkat på samtliga jazzfestivaler i Umeå sedan starten 1968 och i samtliga säsonger på Jazzklubben i Umeå sedan starten. Han har genom åren spelat med många amerikanska, nordiska och svenska jazzstjärnor, till exempel Bill Evans, Dexter Gordon, Kenny Dorham, Bill Baron, Idress Sulliman, Svend Asmussen, Alice Babs, Berndt Egerbladh, och Jokkmokks-Jokke. 1967 blev han vald till Europas bästa trumslagare vid Jazzfestivalen i Zurich.

Jonna Löfgren
Jonna Löfgren från Boden är trummis i det Glasgow-baserade indie bandet Glasvegas. 1995 tog hennes far med henne till Luleå för att shoppa nya vinterskor, istället kom hon hem med sitt livs första trumset. Tjugo år senare är trummor en av de viktigaste sakerna i hennes liv. Nu spelar hon även med svenska artisten Hurula och gör turné med honom under hösten, samtidigt som hon är i full gång med att spela in nästa album med Glasvegas.

Malin Jonsson
Malin Jonsson är en genrebred slagverkare som mellan sång och artistuppdragen återfinns både i storband och rockorkestrar.

Erik Dahlgren
Erik Dahlgren började spela trummor när han var tio år gammal, inledningsvis med jazzbatteristen Stig-Ola Öberg som lärare. 1978 var han med och bildade det numera klassiska rockbandet Nasty Music, som han fortfarande spelar med. Övriga band han har spelat med är bland andra det akustiska popbandet Trio Lligo, filmmusikorkestern Projektor 7 och popbandet The Wannadies.

karta_sv

 

För att läsa talen, klicka här:

På engelska

På svenska

Lördag 13 dec 2014 19:00 - 20:14 Rådhustorget

Arrangör: Umeå2014

comments powered by Disqus
Du är här: Startsida | Kalender | Northern Light